Home Financieel Tips om meer kans te krijgen op de arbeidsmarkt

Tips om meer kans te krijgen op de arbeidsmarkt

0
Tips om meer kans te krijgen op de arbeidsmarkt

Er is momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt. Dit betekent dat de werkgelegenheid, ook wel de vraag naar arbeid, groter is dan de beroepsbevolking, ook wel het aanbod van arbeid genoemd. Er zijn dus veel openstaande vacatures. Dit betekent echter niet dat het voor de sollicitant makkelijker wordt. Er wordt nog steeds uitgebreid gekeken naar de kennis en de vaardigheden van de kandidaat. In deze blog geef ik tips op jouw kansen te vergroten op de arbeidsmarkt.

CV

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een mooie cv te hebben. Niet alleen de inhoud is hier belangrijk, maar ook de uitstraling. Er is namelijk onderzocht dat een werkgever of recruiter binnen 10 seconden al heeft beoordeeld wat hij met jouw cv gaat doen. In deze seconden wordt er vooral gekeken naar de naam van de kandidaat, de vorige en huidige functie, de soort werkgever bij die functies, de start- en einddatum van deze functies en de gevolgde opleidingen. De eerste indruk van jouw cv is dus erg belangrijk. Probeer dus niet een standaardvorm van een cv te gebruiken, maar maak echt een unieke cv. Maak je cv opvallender door bijvoorbeeld een korte uitleg te geven van jouw functies met daarin data verwerkt, zoals de grootte van een bedrijf of als je leiding gaf aan hoeveel mensen dit was.

LinkedIn

Tegenwoordig gaat alles steeds meer online. Zodoende is LinkedIn ook steeds belangrijker geworden. Dit is behalve een soort online cv ook een soort professionele persoonlijkheidspagina geworden. Recruiters en wekgevers gaan niet alleen naar LinkedIn op naar je opleidingen te kijken en je werkervaring, maar ook om te zien wat voor mens jij bent. Je kan immers bij LinkedIn veel meer informatie kwijt dan op een cv. Zo kan je jouw pagina persoonlijker maken door een foto en een achtergrond. Probeer ook te laten zien wat jij wilt bereiken en welke eigenschappen jij hebt om dit te begrijpen. Zo’n toelichting zou je het beste kunnen plaatsen bij de korte samenvatting. Vergeet ook niet jouw link te personaliseren, dus zet bijvoorbeeld jouw achternaam in de link.

Vaardigheden

Het is natuurlijk moeilijk om nog een hele opleiding te doen om je kennis te vergroten en meer kans te maken. Maar je kan wel je vaardigheden vergroten. Zo wordt er tegenwoordig steeds meer digitaal gedaan. Zodoende zie ik ook steeds meer vacatures waar gevraagd wordt om ervaring of vaardigheden met Excel. Stel je hebt deze vaardigheden nog niet, kan je deze wel krijgen door het volgen van een Excel cursus. Daarmee vergoot je je vaardigheden en zodoende ook je kansen op de arbeidsmarkt.