Home Gezondheid Wat te doen wanneer je slecht hoort

Wat te doen wanneer je slecht hoort

0
Wat te doen wanneer je slecht hoort

Gehoorverlies is iets waar vrijwel iedereen ergens in zijn leven mee te maken zal krijgen. De meeste mensen zullen dit pas ervaren wanneer ze enigszins op leeftijd zijn, maar ook wanneer je jong bent kun je hier problemen mee krijgen. Het is geen fijn onderwerp om te bespreken, maar het is wel belangrijk om te weten wat je kunt doen wanneer je slechthorend wordt of bent. Hoe snel moet je bijvoorbeeld een gehoorapparaat kopen? In dit artikel bespreken we daarom wat het betekent wanneer je gehoor verliest.

 

1. Praat erover

Heb je het idee dat jouw gehoor achteruit gaat? Praat er dan eens over met familie en/of vrienden en vraag of zij hier iets van hebben gemerkt. Vaak merkt de omgeving het als eerste, zelfs nog voor je het zelf doorhebt. Misschien vind je het ongemakkelijk om hierover te beginnen, maar bedenk dan dat het voor je eigen bestwil is. Daarnaast is het alleen maar ongemakkelijker wanneer je steeds alle gesprekken mist.

 

2. Doe een online hoortest

Wist je dat er online veel hoortesten te vinden zijn? Deze zijn vrijwel altijd gratis en het is eigenlijk een stap die je kunt nemen voordat je wel of niet naar een audicien gaat. De online testen kunnen je namelijk geen gedetailleerde diagnose en oplossing geven, maar je kunt er hiermee wel achter komen of jouw gehoor inderdaad slecht is. Een online gehoortest is vaak een combinatie van een aantal vragen en een geluidstest. Bij dat laatste onderdeel moet je aangeven of en wanneer je een piep hoort. Als er uit de test komt dat je inderdaad niet goed kunt horen, kun je een afspraak maken bij een audicien.

 

3. Bezoek een audicien

Bij de audicien doe je eveneens een gehoortest, maar deze test is wat uitgebreider. Hiermee kun je er precies achter komen hoe slecht jouw gehoor is en of dat voor beide of slechts één oor geldt. Het kan namelijk zo zijn dat het ene oor er slechter aan toe is dan het andere. Als de uitslag eenmaal binnen is, kan de audicien een advies geven. Je kunt op basis daarvan een gehoorapparaat uitkiezen die goed bij jou past. Er zijn namelijk veel verschillende soorten gehoorapparaten, variërend in prijs, kwaliteit en comfort. Hoewel het natuurlijk niet fijn is om er een nodig te hebben, zul je merken dat je kwaliteit van leven aanzienlijk vooruit zal gaan wanneer je weer goed kunt horen.

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel een beetje waar je aan toe bent en wat je kunt doen wanneer je problemen met horen ervaart.