Wat is hop?

0
Wat is hop?

Hop is het meest bekende ingrediënt uit een biertje. Brouwerijen die van IPA houden zijn echte hop fanaten. Dit komt omdat in het IPA biertje veel hop zit. Maar de geschiedenis van hop reikt veel verder dan dat. Hops groeien overal ter wereld, net als fruit. Ze ruiken ook lekker en zorgen voor het toevoegen van bitterheid, smaak, en aroma bij een biertje.

Het nut van hop

Hop (of beer hops) is erg gevoelig voor de omgeving waarin het moet groeien. Het kan dus niet overal groeien, maar zelfs de plek heeft invloed op de smaak en geur. Vooral bij het speciaalbier IPA komen de eigenschappen van hop erg gunstig naar voren. Daarnaast speel1 de houdbaarheid een belangrijke rol in het brouwen van bier. Vroeger toen bier met schip naar verre landen vervoerd moest worden, ging het onderweg al dood omdat de houdbaarheid niet lang genoeg was. Het toevoegen van meer hop zorgde ervoor dat het langer bewaard kon blijven. Zodoende drinken we vandaag nog steeds bier met hop toegevoegd. 

Zelf brouwen

Sinds een paar maanden brouw ik mijn eigen bier. Dit komt met name door mijn enthousiasme over dit goedje. Gelukkig staat het internet vol met informatie over het brouwen van bier. De hop wordt ook wel in plantaardige taal de humulus-lupulus genoemd. Ik ben het daarom maar gewoon zomaar in de tuin gaan zetten. Het verbouwen van hop is helaas geen eenvoudig klusje. Ook is er niet heel veel informatie te vinden over het maken van hop, wel over het brouwen van bier. 

De plant

De plant is in mannelijke of vrouwelijke vorm beschikbaar. De mannelijke plant heb je wat betreft bier helemaal niks aan. Er zijn een aantal specifieke soorten gekweekt die goed bruikbaar zijn voor het brouwen van bier. Dit zijn bijvoorbeeld Hallertau, Chinook, Cascade en Perle. Ik ben zelf begonnen met het maken van Perle. Het is niet eenvoudig om aan de zaden te komen, deze koop je niet zo maar bij de plaatselijke tuinwinkel. 

Heb ik jouw interesse al gewekt? Goed, want hop maken is leuk en bier drinken nog veel leuker. Wat nou als je dit hele proces zelf zou kunnen doen? Ik denk dat er geen leukere hobby ter wereld bestaat als bier.