Home Wonen 5 redenen om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren

5 redenen om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren

0
5 redenen om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren
[ File # csp1120070, License # 3138874 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / lisafx

Of je nu een woning wilt kopen of verkopen, het een bouwtechnische keuring versterk je je positie. Deze bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwtechnisch ingenieur die de gehele woning inspecteert. Er wordt gekeken naar de fundering, de constructie, de muren, het dak, het sanitair, de kelder/kruipruimte, de elektra enzovoorts. Het uitvoeren van een bouwtechnische keuring kost geld, maar dat is het vaak meer dan waard. De onderstaande 5 redenen geven duidelijk aan waarom deze keuring veel toegevoegde waarde heeft voor beide partijen in het proces.

1. Een bouwtechnische keuring tijdens de onderhandelingen

Een bouwkundige keuring levert jou een sterke positie op tegen de tijd dat je gaat onderhandelen. Dat is zowel het geval voor de koper als voor de verkoper. Als koper kun je met dit document bewijzen dat de woning gebreken vertoont en dat je daarom lager biedt. Als verkoper kun je laten zien waarom je een bepaalde vraagprijs hebt ingesteld en waarom deze dus niet omlaag hoeft of kan.

2. Weet wat je koopt

In de meeste gevallen zal de koper een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Dat doe je alleen als je een woning hebt gevonden die je ook echt wilt kopen. In het rapport wordt samengevat wat de huidige staat van de woning is, wat er gedaan moet worden om deze in goede staat te brengen en hoeveel dat gaat kosten. Ook problemen zoals asbest komen aan bod. Daarnaast kun je ook vragen een schatting te geven van het jaarlijkse minimale onderhoud wat nodig zal zijn en de kosten. Je weet dus niet alleen wat je nu koopt, maar ook wat je nu en op de lange termijn zal uitgeven.

3. Kom eerlijk en betrouwbaar over met een bouwtechnische keuring

Ben je de verkoper dan is een bouwtechnische keuring een uitstekende manier om te laten zien dat je eerlijk bent. Door de koper hier bij de bezichtiging al mee te presenteren speel je open kaart en dat vertelt de andere partij dat je open en betrouwbaar bent. Je wilt niets verbergen en de koper komt dus later ook niet voor verrassingen te staan. Dat kan de verkoop versnellen.

4. De kosten kun je terugvragen

Als koper kun je de kosten die je maakt voor de keuring terugvragen via de belastingdienst. Dat kan alleen als je de woning ook gekocht hebt. Daarom is het belangrijk dat je de keuring pas aanvraagt als je serieus bent over de woning. Bij een succesvolle koop is de bouwtechnische keuring dus eigenlijk gratis.

5. Zonder keuring geen lening

Wil jij de woning die je gaat kopen financieren met een lening, dan is een bouwtechnische keuring in veel gevallen nodig om deze te krijgen. Het grootste gedeelte van de verstrekkers stellen dit verplicht. Daarom is het verstandig om de keuring zo vroeg mogelijk tijdens het proces uit te laten voeren om er volledig van te profiteren. Als koper gebruik je hem bij het maken van je beslissing, bij het onderhandelen en bij het aanvragen van je lening.

 

Ga voor meer informatie naar www.schippers-bouwconsult.nl.