Home Algemeen Een bouwmachine kan in de bouw sector niet ontbreken

Een bouwmachine kan in de bouw sector niet ontbreken

0
Een bouwmachine kan in de bouw sector niet ontbreken

Voor het grote aantal mensen dat werkzaam is in de bouwsector is het overduidelijk dat bouwmachines niet kunnen ontbreken in de bouw sector. Toch is voor veel mensen nog niet compleet duidelijk waarvoor bouwmachines worden ingezet en wat de precieze definitie van een bouwmachine is. Dergelijke apparatuur heeft dan ook niet één type of één bepaald soort. Een bouwmachine kan gezien worden als een multifunctioneel begrip en zal voor iedere bouwer anders worden gezien. Toch zal iedereen werkzaam in de bouw sector gelijk toegeven dat bouwmachines onmisbaar zijn in verschillende werkzaamheden. Zonder deze machines zou het werk niet alleen een stuk zwaarder worden, in sommige gevallen zal het werk zelfs onmogelijk worden. Benieuwd welke machines onder de definitie bouwmachine vallen en in welke industrieën deze nou precies gebruikt worden? In dit blog gaan we iets dieper op bouwmachines in en lichten we deze helemaal uit! 

De definitie van een bouwmachine

Zoals eerder al benoemd werd is de definitie van een bouwmachine een erg brede definitie. Samengevat zijn bouwmachines alle voertuigen en materieel die worden ingezet in de bouw sector. De bouw sector is natuurlijk ook een verzamelbegrip van verschillende industrieën. Om deze nog iets concreter te maken, kan er gezegd worden dat bouwmachines voornamelijk worden gebruikt in de volgende industrieën: grond-weg en waterbouw, recycling en verdichting en de mijnbouw. Allesomvattend is de bouwsector die wordt zien als een economische bedrijfstak die voornamelijk woningen en bedrijfspanden voortbrengt. Simpel gezegd vanaf het eerste gat dat wordt gegraven worden verschillende bouwmachines ingezet om de klus te klaren. De apparatuur die gebruikt wordt in deze sector staat bekend om zijn aandrijving. Door de ruwe ondergrond zijn deze vaak voorzien van grote/stevige banden of zelfs rupsbanden. Bouwmachines zijn daarmee bestendig tegen verschillende grondtypes, weersomstandigheden ben bijvoorbeeld de bereikbaarheid van een bouwterrein.

Wat voor bouwmachines zijn er allemaal?

Het gebruik en de definitie van bouwmachines zijn bovenstaand uitgelegd. Nu is de vraag welke bouwmachines er allemaal zijn. Afhankelijk van de omvang van een project kunnen de volgende bouwmachines worden ingezet: graafmachines, verreikers, bulldozers, dump trucks en kranen. De meest functionele bouwmachine van de eerder genoemden is verruit de verreiker. Een verreiker kan ingezet worden voor verschillende toepassingen in de industrie en draagt en vervoert zware lasten over het bouwterrein. Een verreiker is onder andere in te zetten als heftruck, hoogwerker, tractor, wiellader en zelfs als kraan. De verreiker is door zijn multi-inzetbaarheid één van de bouwmachines die absoluut niet kan ontbreken op een bouwterrein.