Home Tech USB hub voor op de telefoon

USB hub voor op de telefoon

0
USB hub voor op de telefoon

Als je een of tablet hebt, dan wil je soms meerdere randapparaten tegelijkertijd aansluiten. Bijvoorbeeld als je een iets oudere printer zonder wifi hebt en bestanden vanaf een USB stick wilt printen. Dan is het praktisch om het geheel, al dan niet tijdelijk, aan te sluiten met een USB hub.

Echter werkt een gewone USB hub niet op een mobiel of tablet. Naast dat hij niet past –een gewone USB hub wordt met een grote USB A plug aangesloten op een computer- kan de telefoon zo’n hub niet aansturen. Normaal gesproken stuurt de computer de hub aan. Een gewone telefoon of tablet kan dat niet. Je hebt daarom een speciale hub nodig

OTG USB hub

De term waar je naar moet kijken als je je telefoon of tablet wilt aansluiten op meerdere USB apparaten, is OTG. Dat staat voor on-the-go. Kabels en hubs die dat ondersteunen die kan je gebruiken om randapparatuur aan te sluiten op de telefoon. Zonder een OTG tussenstuk zou het USB apparaat niet herkend worden door de telefoon.

Het is ook belangrijk dat je telefoon dit ondersteunt. Apple heeft er helaas voor gekozen om dit niet te ondersteunen, dus als je een telefoon of tablet van Apple hebt, dan kan je helaas geen USB randapparatuur aansluiten. De meeste android telefoons ondersteunen dit wel. Belangrijk om te weten is dat je vaak wel een speciale app nodig hebt om een en ander werkend te krijgen. Het is niet zo dat je zomaar kan printen als je de printer aangesloten hebt. Hier heb je een print app voor nodig.

Welke USB hubs zijn er voor een telefoon?

Om te beginnen zijn er de gewone hubs met alleen maar gewone USB uitgangen. Je kan er een USB stick, toetsenbord of muis op aansluiten. Ook USB apparaten zoals een printer of een scanner zou je er op aan kunnen sluiten. Een iets luxere USB hub heeft ook een cardreader aan boord, zodat je er een geheugenkaartje in kan steken. Handig voor als je eenvoudig even foto’s of filmpjes wilt opslaan of overzetten. De meest luxe USB hubs zijn voorzien van video aansluitingen. Je kan dan je mobiel of tablet aansluiten op een TV of monitor. Om dat te kunnen ondersteunen moet je telefoon wel een bepaald protocol, meestal Mobile High-definition Link, oftewel MHL, ondersteunen. Anders kan er geen beeldsignaal uitgegeven worden over de USB aansluiting van de telefoon.