Home Vrije Tijd & Reizen Alles over gitaarakkoorden

Alles over gitaarakkoorden

0
Alles over gitaarakkoorden

Naast schrijven is gitaarspelen één van mijn grote hobby’s. Ik speel graag een liedje op de gitaar in mijn vrije uren. Dit doe ik al sinds ik een tiener ben. Echter, ik heb nooit officieel les gehad en ken ook niet alle akkoorden. De liedjes die ik tot nu toe heb gespeeld zijn voornamelijk simpele kampvuurliedjes en lekkere meezingers. Deze spelen gemakkelijk weg en je hoeft er niet veel kennis voor te hebben. Desondanks heb ik besloten dat 2019 het jaar is om mij meer in gitaarakkoorden te gaan verdiepen. Mijn doel is om aan het einde van het jaar meer liedjes te kunnen spelen, welke uit verschillende akkoorden zijn opgebouwd. In deze blog lees je daarom mijn update over wat ik tot nu toe heb geleerd over dit onderwerp.

Gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden zijn een specifieke methode om gitaar te leren spelen en muziek te lezen. Er zijn namelijk ook andere methodes, zoals bijvoorbeeld tabs. Gitaarakkoorden geven aan met welke greep je de gitaar moet vastpakken en welke snaren je daarbij moet aanslaan. Door de positie van je vingers te veranderen en verschillende snaren wel of niet aan te slaan, kun je verschillende tonen uit je gitaar krijgen. Een akkoord is dus eigenlijk een groepje tonen die samen mooi klinken en daarom bij elkaar horen. Een liedje is dan dus eigenlijk een verzameling van akkoorden. Deze worden in een bepaalde volgorde achter elkaar gespeeld, waardoor er onderscheidende muzikale klanken en lijnen ontstaan.

Het lezen van deze gitaarakkoorden is nog best lastig. De akkoorden worden namelijk aangegeven aan de hand van een letter systeem. Je moet daarbij dus zelf goed onthouden welke vingerzetting en welke snaren bij elke letter horen. Dat is ook gelijk een van de redenen dat ik nog steeds bij een paar basisakkoorden ben blijven steken.

gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden leren spelen

Gelukkig heb ik een handig website gevonden waar ik gitaarakkoorden online kan leren spelen. Ik volg dus gewoon gitaarles waar en wanneer het me uitkomt. In mijn eigen tempo leer ik nu nieuwe akkoorden. Het leuke van deze leermethode is dat je gelijk mee kunt spelen met een liedje. In een interactieve mediaspeler bekijk je bijvoorbeeld een YouTube video van een liedje dat je leuk vindt. De gitaarakkoorden worden onder de video getoond en lopen synchroon met de muziek. Je kunt het liedje ook vertragen, zodat je rustig de tijd hebt om van akkoord te wisselen. Ken je de akkoorden al wat beter en wil je ze vaak herhalen? Je kunt de video uiteraard ook versneld afspelen. Naast meespelen met je favoriete muziek kun je ook veel online lessen van professionele gitaristen volgen binnen hetzelfde platform.

Kortom, als ik deze video’s blijf volgen komt het zeker goed met mijn voornemen om meer gitaarakkoorden te leren!