Home Financieel Hoe betaalbaar is een auto nou eigenlijk echt?

Hoe betaalbaar is een auto nou eigenlijk echt?

0
Hoe betaalbaar is een auto nou eigenlijk echt?

Als voormalig autoverkoper weet ik dat mensen vaak een auto uitkiezen aan de hand van het budget dat zij op dat moment hebben. En in sommige gevallen ook de kleur… Dat lijkt een logische keuze, zeker wanneer je de auto gewoon zelf wilt kunnen betalen. Leningen en afbetalingen zijn gemakkelijk, maar erg praktisch is het niet wanneer je graag de maandlasten zo laag mogelijk wilt houden. Hoe zit het met de kosten voor de auto? Hoe betaalbaar is die occasion die je ziet staan en die je precies kunt betalen?

Het gaat niet alleen om de prijs van de auto

Bij de gemiddelde autoverkoper kun je een leuk bedrag van de auto af krijgen wanneer het een occasion is die er al wat langer staat. Geen zorgen, daar hebben we rekening mee gehouden toen we de prijs bepaalden. Let erop dat de vraagprijs van de auto niet de enige directe kosten zijn die je hebt. Vergeet bijvoorbeeld niet dat veel autoverkopers de tank van de auto tot maximaal een kwart vullen. En dat de verzekering van de auto vanaf de eerste dag begint te lopen – vergeet daarnaast de wegenbelasting niet. Al die kosten samen zijn de initiële kosten bij de aankoop van de auto.

Reparaties en onderhoud

Wanneer het gaat om extra kosten voor de auto, dan gaat het vaak om reparaties. Maar wist je dat de gemiddelde auto-eigenaar veel meer kwijt is aan het onderhoud aan de auto? De wasstraat, olie verversen, het vervangen van de remmen en weer eens nieuwe banden onder de auto. Deze kosten lopen hoog op en zijn lang niet altijd te plannen, zeker niet wanneer je ook regelmatig reparaties nodig hebt om de auto veilig en comfortabel te houden. Er wordt vaak gezegd dat oudere auto’s automatisch duurder zijn in onderhoud en reparaties, maar dat is achterhaald. Nieuwe auto’s, met nieuwe technieken en veel duurdere onderdelen, kunnen je ook meer dan € 1000 kosten in de garage na een uitgebreide beurt, nieuwe banden en reparaties. Tenzij je een auto shortlease rijdt natuurlijk.

Een auto shortlease rijden: zo weet je exact wat het kost

Na al mijn ervaringen met het kopen en verkopen van auto’s, heb ik zelf besloten een auto shortlease te gaan rijden. Op die manier kom ik namelijk niet tegen verborgen of onverwachte kosten aan en weet ik elke maand exact wat ik betaal. Kies ik een model van € 400 per maand, dan weet ik dat de totale maandlasten voor de auto altijd € 400 zijn. Geen gezeur, geen onzekerheid en geen lange rekensommen voordat ik op zoek ga naar een andere auto dus.