Home Financieel Ga je geld lenen voor een grote investering? Hier moet je op letten!

Ga je geld lenen voor een grote investering? Hier moet je op letten!

0
Ga je geld lenen voor een grote investering? Hier moet je op letten!

Natuurlijk kun je grote investeringen het beste doen met je spaargeld, maar soms heb je hiervoor de financiële ruimte niet. In zulke gevallen kan een financiering een uitkomst bieden. Wel zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten, voordat je geld gaat lenen. In dit artikel lees je de drie meest belangrijke tips over het aangaan van een lening om te investeren in een grote uitgave als particulier.

 

Maak een weloverwogen beslissing voordat je geld gaat lenen

De belangrijkste tip op het gebied van het afsluiten van een financiering voor een grote uitgave is misschien wel: denk er goed over na voordat je een lening afsluit. Het lenen van geld kan je helpen om die ene grote uitgave te financieren, maar het brengt ook risico’s en kosten met zich mee. Zorg er dus voor dat je vooraf goed weet waar je aan begint. Let goed op de voorwaarden die bij de lening horen, denk hierbij aan het aflosbedrag, het rentepercentage en een eventuele BKR-registratie. 

 

Kies voor het type lening wat bij jouw situatie past

 

Heb je besloten een lening af te sluiten? Dan is een zeer belangrijke tip dat je kiest voor een lening die bij jou past. Als particulier kun je kiezen uit veel verschillende soorten leningen. De meest bekende soorten leningen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Welke lening het beste bij jou past, is afhankelijk van het doel van je financiering. Wil je bijvoorbeeld eindelijk je droommotor gaan aanschaffen en wil je deze motor financieren? Dan past een persoonlijke lening wellicht beter bij je, omdat het gaat om een eenmalige investering. Ook wanneer je denkt aan zaken zoals zonnepanelen financieren, kan een persoonlijke lening met een vooraf vastgesteld bedrag beter bij je passen. Dit is omdat een persoonlijke lening een looptijd heeft van minimaal zes maanden en maximaal 120 maanden. Een doorlopend krediet heeft geen specifieke looptijd; je mag vanuit dit krediet geld opnemen tot je de afgesproken limiet van het krediet bereikt hebt. Je kunt de afgeloste bedragen van je persoonlijke krediet weer alleen opnemen en betaalt alleen rente over de bedragen die je daadwerkelijk hebt opgenomen. Bij persoonlijke leningen staat de rente vaak vast, waardoor het gemakkelijker is om de maandelijkse lasten vooraf precies te weten. 

 

Zorg dat je diverse aanbieders en hun voorwaarden vergelijkt

Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om aanbieders met elkaar te vergelijken als nu. Een belangrijke tip is dan ook het vergelijken van de aanbieders van de financiering van jouw voorkeur en het controleren van de geboden rentepercentages. Zo kun je tot de voordeligste optie voor jouw lening komen. Daarnaast zijn belangrijke aandachtspunten de mogelijkheden tot kosteloos eerder aflossen, een eventuele kwijtschelding bij overlijden en natuurlijk de hoogte van de rente.